Park prirode Medvednica

MEDVEDNICA

Omiljeno izletište Zagrepčana i prepoznatljiv simbol Zagreba te utočište brojnim «bjeguncima» od gradske vreve i stresa je Park prirode Medvednica, s najvišim vrhom Sljemenom (1033 m). Do Sljemena se može doći autobusom s Mihaljevca do Tomislavovog doma izvanrednom linijom ZET-a, a za one željne pješačenja postoje brojne uređene staze po kojima uspon traje oko dva sata. Ukoliko idete osobnim automobilom glavni ulaz u Park je Bliznec, nastavlja se Sljemenskom cestom jednosmjerno do vrha, a povratak je od Tomislavovog doma do Šestina Prilazom Kraljičinom zdencu također jednosmjerno. Sa zagorske strane ulaz u Park je Pila smjer Hunjka. Na vrhu se nalazi nekoliko objekata s uslugom na hotelskoj razini te posebno popularni planinarski domovi. Zimi je Sljeme odredište skijaša i ostalih poklonika zimskih sportova. Po ovdašnjim stazama ponekad se spusti i jedna od najboljih svjetskih skijašica svih vremena, Janica Kostelić i njezin brat Ivica.
Park prirode Medvednica idealno je mjesto za opuštanje u prirodi, odmor, planinarenje, pješačenje, trčanje, skijanje, biciklizam, speleologiju, paintball, teambuilding, edukaciju …

ATRAKCIJE

PARK PRIRODE MEDVEDNICA

Medvednica je prostor iznimnih suprotnosti: dok se s južne strane Park prirode isprepliće s milijunskim gradom, sa sjeverne se strane izmjenjuju pitomi zagorski brežuljci s livadama, voćnjacima i vinogradima. Usprkos blizini i pritiscima grada na Medvednici su očuvani uvjeti za razvoj bogatog i raznolikog biljnog i životinjskog svijeta. Površina parka iznosi 17 938 ha. Dobro očuvane šume i šumske zajednice prostiru se na 81% površine Parka i skrivaju preko 1300 biljnih vrsta. Medvednica iznenađuje i bogatim životinjskim svijetom. Na području Parka još su uvijek prisutni divlja mačka, divlja svinja, srna, lisica, kuna, zec… Posebno bogata skupina vrstama su šišmiši kojih je zabilježeno 21 vrsta. Na Medvednici se gnijezdi i oko sedamdesetak vrsta ptica. Parkom upravlja Javna ustanova «Park prirode Medvednica».

 

PRIRODNE I KULTURNE ZNAMENITOSTI

Među brojnim kulturnim i prirodnim znamenitostima Parka izdvajamo: Medvedgrad, Bliznec, Slap Sopot, Kamene svatove, Činovničku livadu, Gorsko zrcalo, Horvatove stube, Sljemensku kapelicu (Kapelica Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata), Kapelicu Sv. Jakoba…
U Parku su i tri objekta uređena za turističko posjećivanje: Rudnik Zrinski, Špilja Veternica i Medvedgrad.

 

Rudnik Zrinski

Rudnik Zrinski, prvi srednjovjekovni rudnik uređen za turističko posjećivanje u Hrvatskoj, skriven je u bukovoj šumi nadomak planinarskog doma Grafičar. Iza drvenih vrata skriva se povijest stara gotovo pet stoljeća.
Rudnik je doživljaj za sva osjetila. U njemu ćete osluhnuti uzdahe izmučenih rudara, čuti molitvu sv. Barbare i strogi glas Bergmeistera, osjetiti kapanje vode, miris podzemlja, hladnoću i polutamu te dodirnuti hladnu stijenu koja sadrži nekad neprocjenjivvi mineral galenit u kojem se skriva srebro.

Rudnik Zrinski otvoren je od travnja do prosinca subotom, nedjeljom i blagdanom od 11 do 17 sati, a preko tjedna i u zimskom periodu za grupe uz prethodni dogovor s JU «Park prirode Medvednica». Za sve posjetitelje osigurana je vodička služba.

Špilja Veternica

Uzbuđenje, izazov, strah i divljenje  to su riječi kojima možemo opisati Veternicu.
Dugo se vremena ova najduža špilja sjeverne Hrvatske skrivala modernom čovjeku, znanstvenicima i nauci, ali su za nju od prapovijesti znali i koristili se njome špiljski čovjek – neandertalac i špiljski medvjed. Njihovu prisutnost i danas možete osjetiti dok proučavate kosti ili čeljust čvrsto utisnutu u stijenu špilje. Proživjela je ona i ledena i međuledena doba te sačuvala brojne arheološke nalaze, dio kojih možete vidjeti u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. U špilji ćete čuti priču o fosilima, školjkama i ježincima iz doba kad je ovdje bilo more. Saznat ćete o razornoj snazi vode koja sebi uvijek pronađe put, pa kad nema nepropusnog sloja zemlje gdje bi se zadržala, ponire u podzemlje, topeći vapnenačke stijene.
Danas u špilji žive organizmi prilagođeni životu u tami, hladnoći i visokoj vlazi. Među njima posebna pažnja posvećuje se zakonom zaštićenim šišmišima, trudeći se otkloniti česte predrasude o njima. Zbog njih su na ulazu u špilju postavljena posebna bat – friendly vrata (jedina u Hrvatskoj), kako bi im omogućili nesmetanu komunikaciju s vanjskim svijetom.
Špilja je otvorena od travnja do studenog vikendom od 10 do 16 sati, a preko tjedna za grupe uz prethodni dogovor s JU «Park prirode Medvednica», ostali dio godine zatvorena je za posjetitelje da se šišmišima omogući nesmetana hibernacija (zimski san). Za sve posjetitelje osigurana je vodička služba.

Medvedgrad

Medvedgrad, srednjovjekovni grad, postao je jednim od zaštitnih znakova Medvednice i Zagreba. Na strateškoj poziciji sagradio ga je zagrebački biskup Filip sredinom 13. stoljeća za obranu Kaptola i okolnih sela od tatarskih napada. Vladari Medvedgrada često su se izmjenjivali, a za najstrašnije slovili su grofovi Celjski: Barbaru Celjsku je narod okrstio imenom Crna kraljica, a o njoj i danas kruže brojne legende u podsljemenskim naseljima.
Utvrda je potpuno napuštena nakon razornog potresa 1590. kada se njezin posljednji stanovnik Stjepko Gregorijanec preselio u šestinski dvorac koji je sagradio nekoliko godina ranije (Kulmerovi dvori).
Danas se u sklopu Medvedgrada nalazi skulptura akademskog kipara Kuzme Kovačića – Oltar domovine.
Medvedgrad je uređen za posjećivanje i moguće ga je obići uz stručno vodstvo vodiča.

Kapelica Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata ili Sljemenska kapelica

Sagrađena je 1932. godine zaslugom isusovca Josipa Milera, a prema nacrtu arhitekta Jurja Denzlera. Kapelica je podignuta u čast 1000. obljetnice hrvatskog kraljevstva i 1300. godišnjice pokrštenja Hrvata. Strop kapelice izgrađen je od slavonske hrastovine i podijeljen je na 49 polja od kojih 39 prikazuju grbove hrvatskih gradova i zemalja. Unutrašnjost kapele uredili su poznati hrvatski kipari i slikari Vanja Radauš, Josip Turkalj, Radoje Hudolin i Mirko Stupica.

Bliznec

Bliznec je vrlo staro naselje. Najprije je pripadalo Medvedgradu, a sredinom 13. st. Bela IV ga daruje dominikancima (tada se zvao Blizna). Na potoku Bliznecu nekad je bila mlinarska kolonija gdje se vodeničarski zanat njegovao iz generacije u generaciju. Danas uz potok Bliznec možete prošetati uređenom Šumskom stazom koja je prilagođena osobama s invaliditetom. Stazu prate poučne table i križni put koji su također prevedeni i na Brailleovo pismo.


Bliznec prije                                                                      Bliznec danas

Gorsko zrcalo

Stijena Gorsko zrcalo nalazi se u neposrednoj blizini spoja Starog i Novog potoka, izvorišnih sastavaka potoka Trnave. Gorsko zrcalo je otvorena, vertikalna, ravna rasjedna ploha visoka oko 20 m i široka oko 10 m. Danas Gorsko zrcalo služi zagrebačkim alpinistima i speleolozima za vježbe i pripreme za uspone.

Slap Sopot

Na zapadnom dijelu južne padine Medvednice protječe potok Vrapčak na kom se nalazi najljepši slap na Medvednici Sopot. Visok je 9 m i nalazi se u pećinastom klancu srednjeg toka potoka Vrapčaka.

Kapelica Sv. Jakob

Kapelica Sv. Jakoba, nalazi se na vrhu Velikog Plazura, na nadmorskoj visini od 869 m. Građena je u klasicističkom stilu. Nekada se na tom istom mjestu nalazila molitvena drvena kapelica Sv. Barbare, koja je izgorjela u požaru. U njoj su se molili rudari koji su u srednjem vijeku radili u Rudniku Zrinski. Vjerojatno je sagrađena prije propasti Medvedgrada, što znači prije nešto više od 400 godina. Taj lokalitet i danas ima privlačnu snagu zbog estetskih razloga i vidika prema Zagrebu i Posavini.

Kameni svati

Kameni svatovi su slikovite dolomitne stijene na zapadnom obronku Medvednice koje je narod nazvao «Zakletim svatovima» i o njima ispleo niz priča. Planinari su ih nazvali Kameni svatovi prema poznatoj pjesmi hrvatskog književnika Augusta Šenoe. Dižu se oko 400 m visoko nad cestom iznad sela Jablanovec, a njihovo golo tjeme dobro je vidljivo čak iz Samobora. Kamena glavica na njihovom vrhu najljepši je vidikovac na cijeloj Medvednici. Odavde se pruža prekrasan pogled na Hrvatsko zagorje, Samoborsko gorje, Žumberak, a za jasnih dana mogu se vidjeti Triglav i Kamničke Alpe.

Horvatove stube

Vladimir Horvat, novinar, publicist, nakladnik, fotograf i planinar, te zaljubljenik u Medvednicu, od 1946. do 1953. izgradio je 500 kamenih stuba u tada nepristupačnom djelu Medvednice. Ovo je područje osobito zanimljivo zbog raznolikih kraških oblika u vapnenačkom terenu. Osim špilja i jama, tu ima voda ponornica, stijena, ponikava i škrapa, tako da posjetitelj može sebi dočarati raznolikost i zanimljivost kraške prirode. Horvatove stube bez sumnje su najljepši izletnički objekt na Medvednici izrađen ljudskom rukom.
Horvatove stube nalaze se ispod UD «Zvonimirovog doma» i Rauchove lugarnice. Visinska razlika između prve i posljednje stepenice je 103 m, a njihova vodoravna udaljenost je oko 300 m. Silaskom niz stube proći ćete pored Patuljkove špiljice- vidikovca s malim odmorištem odakle se pruža pogled na susjedne brežuljke i dio Hrvatskog zagorja s najbližim naseljem Pila, kamena nazvanog Moj naklon, Tisinog ponora, špilje Medvednice, Male pećine, te doći do obale potoka Bistri jarek gdje je odmorište «Srnec». Svaka 50-a stepenica označena je brojem da izletnik zna prijeđeni put.

U PARKU JE UREĐENO  VIŠE POUČNIH STAZA:

Poučna staza „Miroslavec“
Dužina staze: 2,7 km
Vrijeme hoda: 1h
Lokacija: Šestine – Kraljičin zdenac
Ukupna visinska razlika:180 m (350 – 530 m. n. v.)

Šumska staza Bliznec (prilagođena i osobama s invaliditetom)
Dužina staze: 800m
Vrijeme hoda: 15 min.
Lokacija: Bliznec
Ukupna visinska razlika: 20 m (320 – 340 m. n. v.)

 

Poučna staza Bistra
Dužina staze: 12,5 km
Vrijeme hoda: 5 – 7 h
Lokacija: Bistra
Ukupna visinska razlika: 580 m (250 – 830 m. n. v.)

 

Poučna staza Slani potok
Dužina staze: 4,4 km
Vrijeme hoda: 1,5 h
Lokacija: Gornja Stubica
Ukupna visinska razlika: 240 m (230 – 470 m. n. v.)

 

Poučna staza Slap Sopot
Dužina staze: 3,7 km
Vrijeme hoda: 45 minuta do 1 sat
Lokacija: Zelena magistrala
Ukupna visinska razlika:190 m (300 – 490 m. n. v.)

 

Kameni svatovi
Dužina staze: 2,8 km
Vrijeme hoda: 1,5 h
Lokacija: Jablanovec
Ukupna visinska razlika: 320 m (160 – 480 m. n. v.)

 

TRADICIONALNA DOGAĐANJA U PARKU

Europska noć šišmiša

Ako ne znate priču o Florijanu, sigurno još patite od predrasuda prema šišmišima. Ne brinite, svih predrasuda riješiti ćete se postupno i bezbolno na obilježavanju Europske noći šišmiša u Parku prirode Medvednica. Europska noć šišmiša usmjerena je prvenstveno na edukaciju šire javnosti o šišmišima, njihovom životnom prostoru, faktorima koji ih najviše ugrožavaju i sl. Svake godine posljednju subotu u kolovozu obilježava se Europska noć šišmiša, na taj dan ulaz u špilju Veternicu se ne naplaćuje, a organiziraju se brojne radionice za djecu na temu šišmiša. Stoga dođite u špilju Veternicu, upoznajte Florijana, povedite svoje dijete i zabavite se.

 

Srednjovjekovni dani na Medvednici

U svrhu promocije kulturnog dobra Medvedgrada, svake se godine u Parku prirode Medvednica zadnji vikend u rujnu organizira kulturno turistička manifestacija „Srednjovjekovni dani na Medvednici“. To su dani u kojima se oživljavaju običaji i duh srednjeg vijeka.
Posjetitelji ovog festivala mogu uživati u viteškom turniru, okušati se u viteškim disciplinama, iskovati vlastiti srebrnjak, kušati jela i pića spravljena po srednjovjekovnim receptima, slušati srednjovjekovnu glazbu, susresti pokoju vješticu, popiti čarobni napitak ili se možda čak i zaljubiti, prošetati gradom koji se na taj dan vrati u davna vremena kada su njegovim ulicama kročili vitezovi, plemići i kmetovi.

 

PRAVILA PONAŠANJA U PPM


 

PLANINARSKI DOMOVI

Planinarski dom «Glavica»

Telefon: +385 1 7875024, +385 91 598-6110
Radno vrijeme: subota, nedjelja i blagdan od 9 do 22 sati
Mogućnost noćenja: 36 kreveta

Planinarski dom «Grafičar»

Telefon: +385 1 98 783-084, +385 1 455-5844
Radno vrijeme: svaki dan od 9 do 21 sait, osim ponedjeljkom
Mogućnost noćenja: samo za članove Planinarskog društva «Grafičar»

Planinarski dom na Puntijarki – “Ivan Pačkovski”

Telefon: +385 1 458-0384
Radno vrijeme: svaki dan od 9 do 21 sati
Mogućnost noćenja: 35 kreveta, sobe s 5 i 6 kreveta u planinarskom stilu

Planinarski dom «Runolist»

Telefon: +385 1 455-7519, +385 98 458-404, e-mail: runolistsljeme@gmail.com
Radno vrijeme: svaki dan od 8 do 20 sati
Mogućnost noćenja: 64 kreveta

Planinarski dom «Mala Hunjka»

Telefon: +385 1 461-4355; e-mail: mala_hunjka@hotmail.com
Radno vrijeme: svaki dan od 9 do 21 sati, osim ponedjeljkom
Mogućnost noćenja: 20 ležaja (sobe s velikim brojem kreveta, potrebno dogovoriti)

UGOSTITELJSKI OBJEKTI

Pilana Bliznec

Telefon: +385 1 458-6455
Radno vrijeme: svaki dan od 9 do 23 sati

Ugostiteljski objekt «Kraljičin zdenac»

Telefon: +385 1 455-2231
Radno vrijeme: svaki dan od 10 do 19 sati, osim ponedjeljkom

Ugostiteljski objekt «Lugareva kućica»

Telefon: +385 1 457-3449
Radno vrijeme: svaki dan od 8 do 21 sati, osim ponedjeljkom

Ugostiteljski objekt «Lugarnica Sljeme»

Telefon: +385 1 458-0009
Radno vrijeme: svaki dan od 9 do 21 sati, osim ponedjeljkom

Ugostiteljski objekt «Vidikovac – Sljeme»

Telefon: +385 91 201-5558
Radno vrijeme: svaki dan od 9 do 21 sati, osim ponedjeljkom

Ugostiteljski objekt «Zlatni medvjed»

Telefon: +385 1 4559704, 098 649 529
Radno vrijeme: svaki dan od 9 do 21 sati, osim ponedjeljkom

Ugostiteljski objekt „Pod Lipom“

Telefon: +385 49 289160
Radno vrijeme: svaki dan od 8 do 22 sati, osim ponedjeljkom

HOTELI

Hotel «Tomislavov dom»

Telefon: +385 1 456-0400, Fax: +385 1 456-0401
Radno vrijeme: non-stop
Mogućnost noćenja: 86 kreveta (41 soba + 1 prilagođena za osobe s invaliditetom)

Apartmanska kuća „Snježna kraljica“

Telefon: +385 1 4604 555
Fax: +385 1 4604 560
E-mail: snjezna.kraljica@sljeme.hr
Mogućnost noćenja: 72 ležaja (17 apartmana)

 

 

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS)

 

Ukoliko se u planini ili speleološkom objektu dogodi nesreća, pomoć će pružiti Hrvatska gorska služba spašavanja.

HGSS se obavještava na sljedeći način:

  • putem Državne uprave za zaštitu i spašavanje: 112
  • na svim obavještajnim točkama HGSS (najčešće su to opskrbljeni planinarski domovi) koje su vidno označene natpisom i znakom HGSS
  • za Medvednicu i Zagrebačku županiju Stanica HGSS Zagreb: 091/5082-556

Preporučuje se da obavijest o nesreći daje svjedok nesreće jer će najbolje moći odgovoriti na pitanja u vezi nesreće.

 

Javna ustanova «Park prirode Medvednica»
Bliznec bb
10 000 Zagreb
Za sve informacije uredovno vrijeme 08:00 – 16:00 sati
Tel: +385 1 4586 317
Fax: +386 1 4586 318
park.prirode.medvednica@zg.t-com.hr
www.pp-medvednica.hr

Leave a Reply